Все починається з мами: до Дня матері

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 25 квітня 2019 13:10

33_mama

Друга неділя травня - свято всіх матусь України, День Матері. Кожен намагається долучитися до нього у знак вдячності своїй матусі або очікуючи особистих привітань зі сторони найближчих.

Всі згадують свою найкращу, наймудрішу, найлагіднішу, найдобрішу, наймилішу, найпривітнішу, найласкавішу, найтурботливішу...

                                                                                                                           do_dnja_materi

Зі святом Вас, дорогі наші матусі! Всім матерям вільної і незалежної України бажаємо любові і пошани від своїх дітей! Нехай не заростає стежка до батьківського порогу, хай діти приїжджають на свята і дарують вам свої усмішки, теплі і ласкаві слова та свою віддану і негасиму любов! Будьте щасливими і здоровими на радість своїм рідним!

Традиція святкування Дня матері в різних країнах світу

  • Любов материнська безумовна й безмежна, скрізь і завжди, незалежно від географічних широт, історії народів і культур. У багатьох країнах є День матері, свято мам, майбутніх і нинішніх. Відзначають його по-різному, і припадає він на різні дати. У більш як в 20 країнах, серед них і Україна, — на другу неділю травня, а ще в понад 30 — на інші дні.
  • У Великобританії День матері називають «неділя в мами». Припадає вона на четверту неділю Великого посту. Англія — перша країна, в яку в XVII столітті повернувся звичай вшановувати материнство. У День матері, за британською традицією, відвідують собор, де діти дарують своїм мамам квіти. Печуть кекс, який з огляду на піст, їдять тільки на Великдень.
  • Однак традиція святкувати День матері в сучасному форматі виникла у США. У США святкування на перший погляд проходить непримітно: мамі дарують квіти, листівки чи цукерки. Урочистість і святковість підкреслюється тим, що цього дня над усіма будинками й громадськими спорудами піднімають національний прапор.
  • Американська історія Дня матері — це історія не дуже щасливої Анни Джарвіс із Південної Вірджинії, яка обожнювала свою матір. 1907 року, через два роки після смерті мами, вона виступила з ініціативою вшанувати матерів. Разом зі своїми друзями провела масштабну кампанію, звернувшись до державних установ, законодавчих органів та видатних осіб. Зусилля увінчалися успіхом.
  • 1907 року в Графтоні Анна Джарвіс організувала зустріч матерів і кожній вручила білу гвоздику. Відтоді ця квітка асоціюється з Днем матері. Свято стало офіційним 1910 року спочатку в штаті Вірджинія, а через чотири роки президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня загальним для Америки національним святом.
  • Слідом за США День матері почали відзначати й інші країни.
  • У багатьох країнах дотримуються американської традиції. В Австралії День матері святкують того самого дня і з використанням такої самої символіки: червоних і білих гвоздик. У першому випадку квіти означають, що мама конкретної людини жива, білими гвоздичками вшановують матір, яка вже померла. Їх прикріплюють до одягу й кладуть на могилу.
  • Особливість Дня матері в Австралії в тому, що це «свято слухняності дітей». Цього дня діти намагаються всіляко догодити своїм мамам, дарують власноруч виготовлені подарунки, намагаються допомогти із щоденними хатніми справами, особливо на кухні.
  • У Канаді День матері так само популярний, як Різдво або День святого Валентина. Ресторани переповнені, а торгові центри — у справжнісінькій облозі. З нагоди свята до одягу прикріплюють квіти. Особливо популярні гвоздики. На домашній кухні цього дня можуть бути тільки мамині чада: вони печуть для мами торт, який підносять з недорогими подарунками. Головне — увага.
  • А от у Мексиці на День матері на додачу до квітів обов'язково дарують мамі дуже дорогі презенти. День матері тут є одним з найважливіших свят. Починається він з богослужіння на честь Пресвятої Богородиці, яка, на думку мексиканців, втілює в собі найкращі риси материнства.
  • У Німеччині в цей день мамам підносять квіти, листівки й маленькі сувеніри як прояв любові, подяки й поваги. Як правило, святкується другої неділі травня.
  • У Франції звичай ушановувати матір запровадив Наполеон, а 1950 року офіційно було засновано День матері, відзначають який останньої неділі травня. У французів квіти — не обов'язковий подарунок. Залежно від бажань, це можуть бути книжки, набори косметики, парфуми, купони в СПА або фірмові магазини. Оскільки відмінною рисою французів є любов до вишуканої їжі, дуже популярні й такі подарунки, як хороше вино, шоколад, дорогі сири. Традиційно в День матері замовляють вишуканий сніданок або вечерю для всієї сім'ї в хорошому ресторані. У цей особливий день мами не готують, натомість діти демонструють їм свої кулінарні творіння — святковий пиріг, а також власноруч виготовлені вироби й особисто складені з нагоди свята вірші.
  • В Японії День матері називається дуже весело: «ха-ха но хі», від японського слова хахаоуа, що означає матір. Із самого початку його святкували в день народження імператриці Koюн, матері імператора Акіхіто. Нині День матері відзначається, як і в більшості країн, другої неділі травня. Таку традицію запровадили християни, що осіли в Японії 1913 року.
  • У Таїланді День матері відзначають на широку ногу, не навесні, а восени, починаючи з 1976 року — 12 серпня. Цього осіннього дня з'явилася на світ її величність королева Сірікіт, яка вважається матір'ю нації. Вона має велику підтримку й симпатію своїх підданих за намагання поліпшити життя народу. Підготовка до Дня матері починається за кілька тижнів до свята. Будинки прикрашають національними прапорами та портретами королеви, гірляндами квітів і різнобарвними вогнями. У Бангкоку біля Великого палацу влаштовується грандіозне шоу феєрверків. Ще рано-вранці посадові особи, представники королівської армії, а також студенти й викладачі збираються, щоб пройти до Великого палацу і вручити представникові королеви квіти, після чого вони врочисто співають пісню «Мати Королівства». Увечері в палаці відбувається церемонія запалювання свічок, яка символізує повагу до королеви, подяку за її довге життя. Але кожен таїландець ушановує і власну матір. Діти стають на коліна перед мамою, висловлюють любов і подяку, підносять їй квіти жасмину, білий колір якого означає чистоту безмежної материнської любові. Важливою частиною цього свята є пожертви в храмах, роздавання милостині.
  • Восени, в жовтні, й в Індії з незапам'ятних часів святкують дев'ятиденний фестиваль Дурга Пуджа на честь богині-матері Дурги. І ось уже 10 років, як своє свято мають звичайні індійські матері. Цього дня, як і в багатьох інших країнах світу, мамам дарують квіти й подарунки, а крім цього влаштовують сімейну вечерю поза домівкою, щоб бодай у свій день мами відпочили від кухні.
  • У Південній Африці цього дня діти, незалежно від віку, вбираються в червоний і рожевий одяг. Яскраві кольори символізують живих матерів. Біле вбрання — сум за втраченими. День матері тут — це також привід продемонструвати свою любов і подяку не тільки мамам, а й бабусям і всім близьким і коханим жінкам.
  • У Єгипті День матері, який іще називають тут День сім'ї, припадає на 21 березня. Побажання, слова поваги та любові адресуються насамперед матері. Джерела шанобливого ставлення до материнства зберігає давньоєгипетська міфологія. У давнину єгиптяни поклонялися богині Ісіді, яка вважалася ідеальною матір'ю та дружиною. У сучасному Єгипті День матері — це не тільки привід висловити повагу своїй власній матері, а й усім нинішнім і майбутнім мамам, яких тут вважають охоронницями таємниці й дива життя.
  • В Україні у свята також своя історія. Вперше його влаштувала Спілка українок Канади 1928 року. Наступного року його відзначали у Львові з ініціативи редактора тижневика «Жіноча доля» Олени Кисилівської і на Тернопільщині. У 1939-му свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Спілки українок, День матері повернувся в Україну. З 1999 року він став офіційним і отримав постійну дату — друга неділя травня.
  • День матері — це ще один привід поговорити про материнство й жіночу долю взагалі. Бо жінка — це не тільки мама, а й трудівниця, навіть якщо вона, як кажуть, «сидить удома». Європейська організація «Мама» підрахувала, що жінка, яка опікується домом і дітьми, не сидить, а бігає: «намотує» у середньому 40 км на день, протягом дня виконує 200 різних справ. Ще в 90-х роках американський учений Гері Беккер, засновник так званої нової економіки домашнього господарства, довів важливість жіночої домашньої праці, за що одержав Нобелівську премію. Однак його ідеї досі не мають конкретної реалізації. Хоча сам термін неоплачена робота вже з'явився в нормативних документах.

Книжки про маму

slova_lubovi_dlja"Слова любові для Тебе, Мамо"

Найблагородніше покликання на землі – бути матір'ю. Справжнє материнство є найкращим серед усіх мистецтв, найвеличнішим з-поміж усіх професій. До цієї книжки увійшли думки, історії, цитати, афоризми, присвячені матерям. Книжка стане приємним подарунком для твоєї мами до Дня Матері чи з іншої нагоди. Теплі і барвисті ілюстрації та вдало підібрані тексти допоможуть висловити найтепліші почуття, які кожен з нас відчуває до найближчої людини — до мами.

doroga_ptaho«Моя дорога птаха" Ольга Кузьменко

"Моя дорога птаха" - це книга, в якій пульсує суцільна емоція, живий нерв. Вона умовно розділена на три частини - своєрідний фотоальбом як обрамлення до маминої розповіді про Андрія Кузьменка, його казка «Тарасик, тролейбус і святий Миколай» і підбірка текстів його пісень. Але насправді це слова, які мама просто не могла не сказати про свого сина, про свою найдорожчу птаху, про те, яким він був і яким завжди буде для неї.

med_dlja"Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами" Іван Малкович, Софія Ус

Мама маленького Зайчика застудилася, і він вирішив піти купити для неї меду, адже чай з медом — найкращі ліки на горло. Але місто велике, а Зайчик — дуже маленький, і він заблукав... Зворушлива історія зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням... У надзвичайно живописних ілюстраціях Софії Ус гармонійно поєднуються олія і акварель.

zmenka_tepla"Жменька тепла для мами" Сашко Дерманський

Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла? Щоб це з'ясувати, дівчинка вирушає до Сніголісу, де, кажуть, знайшли притулок відчайдухи, яких не лякає нелюдський мороз. Чи вдасться їй врятувати маму, а заразом і ціле місто від свавілля пана Прища? Чи зможе вона віднайти хоч жменьку тепла для любої матусі?

Книжки для найменших, де багато ілюстрацій і зовсім мало тексту англійською мовою

obijmy«Мамині обійми» Анне Хутман

Найпростіша книжка «Мамині обійми», авторка Анне Хутман для наймолодших читак, які ще так полюбляють гризти книжки. Видання має товсті сторінки, яскраві та чіткі зображення без відволікаючих деталей. Короткий текст розповідає про різноманітні типи обіймів мам-тварин зі своїми малюками-тваринами: пригортання, поплескування, стискання, лоскотання, загравання носом.

Книжка є цікавою та навчальною, адже пропонує назви звірят-дитинчат. Малюнки розвивають емоційну складову дитини. Усі ці «тваринячі» обійми надихають на незбагненну, майже ірраціональну ніжність. Бо ж з матусею завжди так.

swynka_peppaКнижка «Моя мама» та мультфільм «Свинка Пеппа»

Мегацікавезна книжка про суперпопулярний мультфільм «Свинка Пеппа» – «Моя мама». Вона «безцінна» з огляду на те, як дітлахи люблять цей мультфільм. Книжка відображає справжні почуття, розповідає про любов дітей до мами. Книжка розповідає про серйозну, розсудливу та часом кумедну, «особливо серйозну, коли їй кажуть, що вона не може щось зробити» Маму.

Читайте книжку та дивиться мультфільм «Свинка Пеппа» 

always_love_you-blog«Я завжди люблю тебе» Паеоні Левіс

Книжка «Я завжди люблю тебе» Паеоні Левіс для молодшого шкільного віку з прекрасними ніжними ілюстраціями. Малюнки ніби підкреслюють ніжність стосунків з мамою, попри збитковість малого ведмежати.

Малюкові намагання піклуватися про матусю – приготувати їй сніданок з тостів та меду – завершуються нищівним розбиттям улюбленої матусиної тарілки.

Засмучене ведмежа розпитує матусю, чи любитиме вона його, якщо він буде хороший; якщо зробить щось не дуже добре; якщо він битиметься подушками з іншим ведмежатком і пір'я літатиме скрізь; якщо він проллє фарби на сестричку Пог; якщо він не закриє двері холодильника і дитя Пог дістане все звідтіля; якщо він розіб'є мамину улюблену тарілку?

Тарілка розбита, але матуся анітрохи не засмутилася, лише одна сльозинки зронилися з очей малого ведмедика. Мамина любов та терплячість, і вона завжди любитиме своє дитятко.

Книжка підходить для читання та обговорення з дітьми молодшого шкільного віку.

                                                wedmedyk

myhsy«День Мами мишки» Ів Бунтінг

«День Мами мишки» - книжка про трьох братів-мишеняток, які встали до схід сонця напередодні Дня матері й пішли в ліс шукати подарунки для матусі. Середнє мишенятко вибрало полуницю, адже мама так любить її. Їхня мама каже, що «полуниця є ознакою приходу літа». Найстарший брат вибрав для матусі кульбабку в цвіті, квітку бажання. Наймолодший хотів взяти жимолость для матусі, але на ганку будинку не давав проходу кіт. Тому наймолодше миша залишилося без очікуваного подарунку для мами. Однак він приніс з собою пісню.

Насправді, так, найцінніше у стосунках – це любов, ніжність та турбота одне про одного. Як казала матуся миша: «Кожен з вас приніс щось різне і водночас щось схоже. Це ваша любов».

Ці книжечки допоможуть виховати у малечі емоційний інтелект, розпізнавати власні емоції та пов'язані з ними думки. Малюк стає уважним до себе й до оточення, розглядаючи щирі та відкриті малюнки у книжках.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу