Сімейне різдвяне читання 2020-2021

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 17 грудня 2020 15:48

simejne_rizd_hitanНаближається Різдво – час приємних зустрічей та дивовижних вчинків.

Час теплих обіймів, душевних розмов та цікавого родинного дозвілля. Сімейне читання в очікування та в час Різдва стало вже своєрідним трендом. Українські видавництва забезпечили нас чудовими новорічно – різдяними книжками, бібліотеки та книгарні пропонують вибрати книгу на будь-який смак! До того ж різдвяне читання можна перетворити ще й на цікаву спільну гру.

Святкове різдвяне читання

Загорніть книжки, які плануєте прочитати під час різдвяних канікул, у подарунковий папір та покладіть їх під ялинку. Кожного дня хтось з родини отримує привілею обрати книжку для вечірнього читання. Щодня ви будете відкривати нову книжку для святкового читання.

Спробуйте! Це дуже захоплююче!

Бажаємо гарного читання та приємних відкриттів!

Найяскравіші та найчарівніші новорічно-різдвяні книжки

Пропонуємо новинки різдвяної літератури. Знайомтесь та запасайтесь цікавою літературою для довгих зимових канікул.

malenkyj_santa_0Маруяма Йоко "Маленький Санта"

Понад усе на світі маленький Санта мріє хоч раз зустріти Різдво зі своїм татом — Санта Клаусом. Але щороку татусь страшенно заклопотаний: стільки подарунків потрібно роздати дітям за ніч, до стількох осель навідатися! Невже й цьогорічне різдво Санта-молодший сидітиме вдома сам-один?..

Зворушлива книжка-картинка японської ілюстраторки Йоко Маруями, яку вона створила у мандрах Скандинавією, розповідає про подарунки й дари, добре серце та неймовірні бажання, що справджуються в різдвяний час.

divchinarizdvoМетт Гейг "Дівчинка, яка врятувала Різдво"

У Батечки Різдва майже все готово для наступного кругосвітнього рейду з подарунками. Але чогось не вистачає, в повітрі забракло магії. Батечко Різдво запізнюється і дівчинка Амелія втрачає останні сподівання. Бо важко не втрачати надію коли все геть погано.

А в цей час Ельфгельм потерпає від нападу тролей. Чи всі ці нещастя випадкові? Чи хтось прикладає зусиль аби нашкодити Різдву?

Різдво треба рятувати!

Із дотепними та емоційними ілюстраціями Кріса Моулда.

Метт Гейґ - один з найпопулярніших сучасних авторів, чиї твори перекладено більш ніж 25 мовами. Його хіт «Як зупинити час» чекає на екранізацію із Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі. Ідея книги "Хлопчик на ім'я Різдво" з'явилася після того, як син запитав його, яким був Санта-Клаус у хлопчачому віці.

hlopchikrizdvoМетт Гейг "Різдвяна історія. Хлопчик на ім'я Різдво"

Жив був на світі хлопчик з іменем Ніколас. Він жив разом зі своїм татом і не було у них надто великих коштів, тож за іграшку Ніколасу була редька. Проте хлопчик щиро любив своє життя. Аж ось його татові, звичайному лісникові, випадає виконати важливе доручення від Короля, яке суттєво підніме їх матеріальний стан.

Та батько надто довго не повертається. Тому Ніколас вирушає в слід за ним, назустріч пригодам та новим знайомим.

Олені, ельфи, тролі, піксі, розбійники... Багато жартів, чудові ілюстрації та святковий фінал.

Із дотепними та емоційними ілюстраціями Кріса Моулда.

Метт Гейґ - один з найпопулярніших сучасних авторів, чиї твори перекладено більш ніж 25 мовами. Його хіт «Як зупинити час» чекає на екранізацію із Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі. Ідея книги "Хлопчик на ім'я Різдво" з'явилася після того, як син запитав його, яким був Санта-Клаус у хлопчачому віці.

batezko_rizdvo_i_jaМетт Гейг "Батечко Різдво і я"

Жити разом з ельфами, літати на санях і щодня на власні очі бачити, як народжується магія... Про це мріє ледве не кожна дитина! Однак для Амелії нове життя в Ельфгельмі стало справжнім випробуванням. У школі вона так і не опанувала ельфійську математику, в якій два плюс два дорівнює... сніг. (І це не кажучи вже про такі предмети, як дивотанці чи сміх-у-тяжкі-часи!) У Майстерні Іграшок не впоралася з найлегшою роботою, а на уроці санкомандрів розбила найдорожчі сани. Однак коли на Святвечір підступний ворог вирішує знищити Різдво, саме Амелії та її друзям доведеться рятувати улюблене свято ельфів і людей.

fantastuzni_prigody_kompaniiКоринка Пзелер "Фантастичні пригоди різдвяної компанії"

Фреда завжди знала, що її кіт особливий... але ж не настільки, щоб йому телефонував сам Санта-Клаус і просив допомогти врятувати Різдво! Проте дивуватися ніколи. Дівчинка мусить довіритися пухнастому другові й відправитися разом з ним прямісінько на край світу. Там, на Північному полюсі, працює компанія «Ліга Різдва», завдяки якій діти з усього світу щороку отримують подарунки. Та цього Різдва помічники Санти, схоже, не зможуть виконати дитячі замовлення: невідомий хакер заблокував головний комп'ютер компанії!

novorizni_istorii"Новорічні історії"

Подарункова книга «Новорічні історії»! Новий рік та Різдво у компанії улюблених мультгероїв — що може бути веселіше? Гортаючи ці яскраві сторінки, дитина разом із персонажами популярних мультфільмів перенесеться до чарівного світу пригод. Захопливі оповідки, в яких обов'язково є місце для новорічних див, оздоблені барвистими ілюстраціями. Чи можна мріяти про кращий подарунок під ялинку?

kyxerjavi_proxaskoМар’яна Прохасько «Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво»

Але ж яке Різдво без ялинки? Що змусило родину Кучерявих відмовитися від новорічного дерева та чим сімейство збирається його замінити? Ця картонна книжечка для найменших розповість малюкам про Різдво та підкаже, як захистити природу напередодні свят.

gerbis_odnogo_razyНадійка Гербіш «Одного разу на Різдво» 

У цій дивовижно світлій та домашній казці живе справжній дух Різдва. Сімейство їжачків — тато, мама та троє їхніх діток — не лише разом готуються до свята, переказують історію про народження Ісуса, а й дають притулок несподіваним гостям — крихітним ховрашатам, що заблукали у лісі.

Усі разом звірята вчаться бути мудрими, розважливими, відкривати свої серця для співчуття й доброти. Легкий і проникливий текст Надійки Гербіш разом з ілюстраціями Юлії Пилипчатиної занурить тебе у зимову казку, де можуть статися будь-які дива.

rizdvo_u_lisi_starkУльф Старк «Різдво у лісі»

Головний герой цієї історії — гном Буркотун — не хоче святкувати Різдво — напередодні він втратив шапку і рукавиці. Та незважаючи на буркотливий норов і постійне невдоволення, гном робить купу малих і великих добрих справ. Спочатку рятує джмеля, що от-от мав замерзнути від холоду. Згодом дає прихисток кроленятам, що в завірюху відбились від дому в пошуках гнома, без якого Різдво не настане...

Чи вдасться маленьким вуханям зустріти Різдво у теплі й сімейному затишку? Читай цю прекрасну різдвяну казочку — дізнаєшся, а заодно й насолодишся бездоганними ілюстраціями художниці Еви Еріксон.

narodzenja_jalynkiОксана Була «День народження ялинки» 

У всіх дерев день народження влітку, проте лише ялинка народжується посеред зими. Про це йдеться у книжці ілюстраторки Оксани Були «День народження ялинки». Місію знайти ялинку отримує чарівний мешканець лісу — туконі. Він вирушає в мандрівку в дивовижну для всієї природи пору — взимку. Навколо все біле і лише туконі — куріпковий. На зиму змінюється та перевдягається вся природа: і звірі, і рослини. На кожній сторінці відбуваються трансформації лісу, постають нові виклики й питання. Якщо ви досі не знаєте, хто такі туконі — настав час познайомитися.

Продовження знаменитої серії книжок Оксани Були про дивовижних туконі — загадкових мешканців лісу. Історія розповість тобі про ду-у-уже важливий день у їхньому житті — День народження ялинки.

Усім відомо — дерева народжуються влітку, і ялинки — не виняток. Аби вони підросли та зміцніли до перших холодів, за ними дбайливо доглядає ялинковий туконі. Однак є особлива ялинка, що виростає посеред зими, і ніхто не знає, де вона вирішить з'явитись на світ. Лише куріпковий туконі здатен відшукати ялинку. Появу зеленої красуні святкують усі мешканці лісу, адже це незвичайний день — День народження всіх туконі.

Книга-картинка неодмінно сподобається дошкільнятам, адже там так багато барвистих малюнків!

rizdvozavr_1Том Флетчер «Різдвозавр»

Ця фантастична різдвяна історія розповість тобі про маленького хлопчика Вільяма, який попросив у Санти подарувати йому динозавра на Різдво. Хіба міг уявити малюк, чим обернеться його бажання?

Подорожуючи сторінками цієї веселої пригодницької книги, ти дізнаєшся, хто допомагає Санта-Клаусу на Північному полюсі, а хто підступно полює на північних оленів. Ця різдвяна казка про те, як із ненависті народжується справжня дружба. Гортаючи сторінки книжки, ти відкриєш великий секрет: чому батько Вільяма, містер Трандл серед усіх свят віддає перевагу Різдву — і, звісно ж, познайомишся з головним відкриттям книги — незвичайним героєм Різдвозавром.

Цієї зими в українському перекладі вийшла книжка британського музиканта, засновника поп-рок гурту «McFly», а також письменника Тома Флетчера «Різдвозавр». Цю неймовірно атмосферну історію для всієї родини однозначно можна вважати головною книжкою зими, адже вона дарує фантастичну історію та святковий настрій.

З одного боку, десятирічний хлопчик Вільям вважає, що динозаври — найкрутіші істоти на Землі. У нього з динозаврами все: шкарпетки, піжама, зубна щітка. А ще Вільям обожнює Різдво.

З другого боку, у домі, більшому за школу, більшому за цілий замок, розміщена «фабрика» Санти. Сюди надходять листи, тут же невпинно працюють ельфи. До речі, саме вони знаходять дивне яйце. Одні ельфи хочуть його зварити, інші — з'їсти, проте лише Санта розуміє, що яйцю потрібна мама-квочка, яка його любитиме і висиджуватиме. Тож Санта особисто висиджує яйце, із якого у Святвечір вилуплюється... Різдвозавр.

У Вільяма немає друзів, над ним знущаються у школі, він навіть не пише листа Санті, бо розуміє, що ельфи не зможуть зробити справжнього динозавра. А Різдвозавр дивиться на оленів та вірить, що навчиться літати, адже: «Віра — це єдина магія, завдяки якій зовсім неможливе стає цілком можливим, а цілковито нездійсненне стає беззаперечно здійсненним».

У книжці багато яскравих ілюстрацій, мапа Північного полюса, ельфійський пісенник наприкінці. А також ТОП-10 причин любити Різдво так само сильно, як любить його Вільям. Це книжка про віру та силу мрії.

 
lyst_bid_mykolajaЛисти від Миколая і Санти

Хтось пише листи Миколаю, а хтось — Санті. У відповідь, зазвичай, подарунки, але не відповіді на листи. А от діти Джона Роналда Руела Толкіна, класика літератури ХХ століття, автора дивовижних світів про гобітів та Володаря Перснів, із 1920 до 1942 отримували листи-відповіді. Щоразу Різдвяний Дід розповідав про свої пригоди: як себе поводять північні олені або як Північний Білий Ведмідь кидав сніжки у Снігову Людину.

Найбільша радість для дитини в період різдвяно-новорічних свят - отримати іменний лист від покровителя всіх дітей світу Миколая, або від чарівника Санти.

tolkin_lysty_canty«Листи Різдвяного Діда» Толкіна — це фото листів та малюнків, написаних тремтячою старечою рукою Різдвяного Діда. Окремі листи прокоментовано ельфом-помічником, у решті йшлося про друга, помічника і джерело неприємностей Діда — Білого Ведмедя. Отримати доступ до листів Різдвяного Діда — це унікальна можливість дізнатися, що ж насправді відбувалося на Північному полюсі, нехай навіть у середині ХХ століття! Це можливість доторкнутися до приватного листування із самим Різдвяним Дідом. На хвильку можна уявити, що ці листи він адресував саме тобі.

maliuk_santa_0_1Стуцмен Джонатан "Малюк Санта"

Напередодні свят Санта Клаус почувається як ніколи старим і виснаженим. Він закликає всю магію Різдва і загадує заповітне бажання — знову помолодшати. Але не так сталося, як гадалося, і Санта отримує трохи більше, аніж забажав. До Різдва залишається усього три дні, а Санта Клаус змінив свої черевики на маленькі черевички, а гучне «хо-хо-хо» на «гуу-агу». Різдво потрапило в халепу! Чи встигнуть малюк Санта й ельфи врятувати свято?

rizdvo_mymy_troliТуве Янссон "Різдво приходить у Країну Мумі-тролів"

Одного ранку в грудні урвався довгий зимовий сон родини Мумі-тролів. Світ за стінами будиночка змінився до невпізнання: щось біле й загадкове вкрило всю Долину Мумі-тролів, туди й сюди сновигали чепурулі й гемулі, обвішані подарунками й пакунками зі святковими наїдками та напитками. Усі перебували у схвильованому очікуванні чогось, що прямувало до Мумі-долини. Те загадкове Щось видавалося дуже небезпечним і називалося Різдвом.

Улюблену оповідь Туве Янссон «Ялинка» переказали по-своєму автори Алекс Гаріді й Сесілія Давідссон і видали з новими ілюстраціями художниці Філіппи Відлюнд.

kazky_pid_yalynku_0"Казки під ялинку"

Коли, як не на зимові свята, загадувати бажання та вірити в дива! Саме це і стається з героями «Казок під ялинку», куди увійшли твори сучасних українських авторів. На сторінках цієї зимової книжечки на дітей чекають зустрічі з домовиками, феями, святим Миколаєм та його помічниками, єнотиком Бо та іншими казковим істотами.

Над антологією працювали автори: Галина Вдовиченко, Галина Малик, Іван Андрусяк, Богдана Матіяш, Ірина Лазуткіна, Дзвінка Матіяш, Олександра Орлова, Аліна Штефан, Наталка Малетич, Юля Смаль, Зірка Шевченко, Юлія Лящинська, Надійка Гербіш, Зоряна Живка, Богдан Мельничук і Ольга Атаманчук.

Ілюстратори: Іва Михайлян, Альона Ткач, Грася Олійко, Ростислав Попський, Арсен Джанікян, Катерина Сад, Марта Кошулінська, Наталка Гайда, Інна Руда, Юлія Піліпчатіна, Любов Малигіна.

take_rizne_rizdvo_cover_png"Таке різне Різдво"

«Таке різне Різдво» — нова збірка короткої прози сучасних українських письменників продовжує традицію різдвяних антологій «Видавництва Старого Лева».

Ми завжди так чекаємо Різдва! Щоразу плекаємо нову надію на диво. І, знаєте, дива таки трапляються: яскраві й буденні, великі і непомітні. Примирення братів, зустріч земляків, можливість, зависнувши в аеропорту між рейсами, прос­то добре виспатися у затишній «штуці» — готельній капсулі чи посмакувати «різдвяним поліном», французьким святковим десертом, десь у порожньому готелі в Нормандії. Різні дива, різне Різдво. Когось застає вдома, когось — у дорозі, а когось — у лікарні... Тихе Різдво й наповнене дитячим сміхом, самотнє і у колі сім'ї, урочисте і скромне, замріяне і ностальгійне, традиційне і не схоже ні на що. У кожного своя різдвяна історія, своє особливе Різдво.

До книги увійшли історії від таких авторів: Катерина Бабкіна, Дорж Бату, Христя Венгринюк, Надійка Гербіш, Богдан Коломійчук, Богдана Матіяш, Дзвінка Матіяш, Василь Махно, Катерина Міхаліцина, Костянтин Москалець, Ірина Савка, Ірина Славінська, Людмила Таран, Петро Яценко. Упорядниця Ольга Ренн.

mukha_dzvonyk_i_rizdvo_cover_png"Муха, дзвоник і Різдво"

На маленьку Муху (яку насправді звуть Марійка) чекають незвичні зимові свята. Її бабця опиняється в лікарні, і зв'язку з нею майже немає. На Миколая серед інших подарунків дівчинка отримує дивовижний срібний дзвоник, який має чарівну силу. Хто ж їй його подарував і навіщо?

Мусі потрібно встигнути приготуватися до Різдва і до повернення бабусі, дати раду собі й котові, зграям птаства, що чомусь заполонило місто, загадковій Білій Пані, яка з'явилася невідь-звідки, і головне — розгадати таки таємницю срібного дзвоника. Без найкращої подруги Люсі і найзапеклішого ворога Андрія Муха з усім цим не впоралася б. А ще — не дізналася б, що дива трапляються і навіть найхолодніше серце може розтанути від щирого дружнього дотику.