Великий улюбленець дітей: до 185-річчя від дня народження Марка Твена

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 19 листопада 2020 15:28

zast_mark_tven

Весь світ знає Марка Твена. як талановитого письменника,

журналіста і лектора, власника гострого розуму і приголомшливого почуття гумору, автора улюблених багатьма з дитинства «Пригод Тома Сойєра». Він описав той неповторний світ, де діти не завжди слухняні, полюбляють бешкетувати, мріють подорожувати. Талановитий письменник, великий фантазер і вигадник, людина веселої вдачі, Марк Твен залишився вірним пам'яті дитинства.

Ернест Хемінгуей вважав, що вся американська література з'явилася з однієї книги – з твору Марка Твена про Гекльберрі Фінна. На думку Хемінгуея, це кращий літературний твір Америки.

30 листопада невтомному гумористу Марку Твену виповнюється 185 років від дня народження.

Пам'ятник Тому Сойєру та Гекльберрі Фіннуpam_nom_sor

Вдячні американці увічнили своїх улюблених літературних героїв, поставивши пам'ятник Тому Сойєру та Гекльберрі Фінну. До того ж він вважається першим пам'ятником літературним персонажам. З'явився він у 1926 році в Америці на річці Міссісіпі у маленькому містечку Ганнібал, де провів свої дитячі роки американський письменник Марк Твен.

У центрі міста на великому Кардіффському пагорбі стоять на постаменті два бронзових хлопчика — Том Сойєр та Гекльберрі Фінн, точніше не стоять, а весело і нестримно крокують у майбутнє у своїх подертих штанцях, тримаючи за хвіст дохлу кішку, перекинуту через плече.

Письменники про письменника

Дізнатися цікаві факти з біографії письменника та про написання його кращих творів для дітей можна з книжок Анатолія Костецького «Пригоди славнозвісних книг» та Катаріни Маренгольц «Мандрівка світом книжок».

Радимо прочитати!

З біографії

Самюель Ленгхорн Клеменс, саме так насправді звали письменника, народився на два місяці раніше терміну, тридцятого листопада, в крихітному містечку Флорида в штаті Міссурі. Він був хворобливим і тендітним все своє дитинство, поки йому не виповнилося сім років. Клеменс був шостим з сімох дітей, з яких тільки троє дожили до зрілості. У 1839 батько Клеменса Джон Маршалл, юрист-самоук, який також володів магазином, вирішив переїхати з сім'єю в місто Ганнібал (Міссурі), щоб поліпшити своє фінансове становище. Роки по тому, його син опише у своїх книгах про Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна саме Ганнібал, хоча прямих вказівок на місто в текстах немає. До слова, фінансове становище сім'ї так і не налагодилося. Коли Самюелю було одинадцять років, його батько помер від пневмонії.

12_11_10Юнакові прийшлося пройти нелегкий шлях трудової долі. Коли його батько помер, він з 12 років починає заробляти кошти, тому залишає школу і працює у друкарні. До 30-ти років змінив велику кількість професій: був срібло шукачем, помічником лоцмана, самостійно водив кораблі по Міссісіпі. Заглибився у журналістику, з початком громадянської війни. Під псевдонімом Марк Твен почав писати, коли прийшов в одну газету у Вірджинії.

Кар'єра капітана річкового пароплава

У 1857 Клеменс став учнем капітана на пароплаві, що ходив по річці Міссісіпі. У наступному році, коли він був призначений на корабель підназвою «Пенсільванія», Клеменс знайшов на борту роботу і молодшому братові Генрі. На пароплаві трапилася катастрофа – він підірвався біля Мемфіса. Серед загиблих виявився і дев'ятнадцятирічний Генрі. Клеменс був убитий смертю брата, але продовжив роботу капітана. Він працював на пароплавах до самого початку Громадянської війни в 1861, коли комерційний транспорт припинив рух по Міссісіпі.

Цікаво

  • Марк Твен – це літературний псевдонім. Справжнє ім'я видатного американського письменника Семюел Ленгхорн Клеменс. Крім цього, у Твена також були псевдоніми Бродяга, Джош, Томас Джефферсон Снодграсс, Сержант Фатом і Епамінондас Адрастус Блаб. Марк Твен декілька разів намагався змінити свій псевдонім: він намагався підписуватися як «Сір Луї де Конт», «Рамблер» і «Сержант Фант», проте щоразу повертався до початкового варіанту.
  • Автор пояснював, що походження псевдоніму Марк Твен пов'язане з термінологією річкової навігації. Безпечна глибина для проходження судна дорівнювала двом морським сажням (3,7 метра). Дану цифру після вимірювання спеціальним приладом зазвичай вигукували як «by the mark twain», де twain – архаїчна форма числівника two. Глибина «марк твейн» означала достатню глибину, щоб судно могло пройти річкою.
  • Марк Твен працював на пароплаві, потім служив солдатом, випробовував долю золотошукача, згодом влаштувався репортером і зрештою став письменником.
  • Марка заворожувала наука. Марк Твен дружив із одним з найзагадковіших людей свого часу – винахідником Ніколою Тесла. В лабораторії Тесла вони часто проводили досліди. Завдяки тісному спілкуванню з науковцем, з'явилися деякі технічні подробиці про переміщення в часі в його романах, а сам письменник запатентував кілька винаходів – саморегулюючі підтяжки і альбом для вирізок з клейкими сторінками.
  • А ще Твен обожнював кішок. Одного разу він заявив: «Якби можна було схрестити людину з котом, людська порода від цього тільки виграла б, а от котяча – явно б погіршилася».
  • Твен був завзятим курцем. Пристрасть до куріння трубки була відзначена друзями та знайомими письменника. Саме йому належить авторство фрази, яку відтепер приписують всім підряд: «Немає нічого простішого, ніж кинути палити. Я-то знаю, я проробляв це тисячу разів».
  • Він почав курити, будучи восьмирічним хлопцем, і до самої смерті викурював від 20 до 40 цигарок щодня. В кабінеті часто стояв тютюновий міцний дим, в ньому, нічого неможливо було розгледіти, адже сигари письменник обирав найбільш смердючі і завжди найдешевші.
  • Твен одружився у 1870 році на Олівії Ленгдон. Марк Твен вважав свою дружину досконалою і ідеальною жінкою та дуже сильно її любив, ніколи не критикував та постійно піклувався про неї. Натомість, Олівія вважала його вічним маленьким хлопчиком, який ніколи не подорослішає. У них з'явилося четверо дітей за 30 років спільного життя.3_3_3
  • Образ Гекльберрі Фінна списаний з реальної людини. Гекльберрі Фінн вперше з'являється в романі про Тома Сойєра, опублікованому в 1876.Натхненням для образу став Том Бланкеншіп, хлопчик, який був на чотири роки старший Твена, коли той жив у Ганнібала. Сім'я Бланкеншіп була бідною, а його батько вважався міським п'яницею. У своїй автобіографії письменник розповідає, що описав свого героя саме таким, яким був Том – неосвіченим, неохайним, вічно голодним, але при цьому з дуже добрим серцем. Невідомо, що сталося з Бланкеншіп, коли він виріс. Є чутки, що він був суддею в Монтані, але за іншими версіями, він помер від холери, а то і опинився у в'язниці за крадіжку.
  • Свій знаменитий роман про Тома Сойєра Марк Твен написав розмовною мовою свого часу, використовуючи нецензурну лексику та сленг. Це стало причиною несхвальних відгуків одразу ж після виходу роману друком, але не змогло завадити успіху книжки.
  • Марк Твен народився невдовзі після того, як по небу пролетіла комета Галлея. Наприкінці свого життя він сказав: «Наступного року комета прилітає знову, і я розраховую піти разом із нею». 20 квітня 1910 року комета Галлея повертається, і вже наступного дня, 21 квітня 1910 року, у віці 74 років помирає Марк Твен.

Марк Твен і Україна

У 1867 році до Одеського морського порту прибув пароплав «Квакер-Сіті». Серед 65 американських туристів, які приплили до берегів українського міста, був і журналіст газет «Альта Каліфорнія» і «Нью-Йорк Трибюн» Семюел Ленгхорн Клеменс, відомий нам усім, як Марк Твен. Його як журналіста направили у відрядження до Європи. Під час мандрівки він потрапляє до Одеси, Севастополя та Ялти. Самюель Клеменс пише про нашу «південну пальміру»:

«Зійшовши на берег, я ступив на Одеські вулиці і вперше після довгої перерви нарешті відчув себе як вдома. З вигляду Одеса – американське місто: гарні широкі вулиці, до того ж прямі, невисокі будинки (у два-три поверхи) – прості, охайні, без усіляких дивацьких прикрас; вздовж тротуарів росте наша біла акація, у місті панує ділова метушня. ... Куди не глянь: вправо чи вліво, - всюди перед нами Америка!"

Після відрядження Твен видає роман «Простаки закордоном». Ця книга належить до жанру Тревелог. У ній описано мандри, пригоди, кумедні моменти, що сталися з Марком під час поїздки. Вона успішно продається. Автор стає відомим, успішно одружується, починає заробляти на життя письменництвом. До самої смерті найвідомішим романом Марка Твена була саме книга «Простаки за кордоном», котра не раз перевидавалася. А «Пригоди Тома Сойєра» він зміг надрукувати й видати завдяки грошам, заробленим від виручки «Простаків». Ось так мандри в Україну допомогли Марку Твену стати відомим письменником.

15_3_65Коли Том Сойєр заговорив українською мовоюtom_s_3

Перше українське видання роману «Пригоди Тома Соєра» побачило світ 1906 року у Львові та здійснене тогочасноюзахідноукраїнською мовною нормою у перекладі Юліана Панькевича. Невдовзі вийшли ще дві українські версії у перекладі Марії Загірної (1907) та Насті Грінченко (1908), дружини та дочки Бориса Грінченка. 1954 року світ побачив переклад, здійснений Володимиром Митрофановим. Серед сучасних перекладачів твору: Л.Красавіцька, С. Г. Фесенко, В. Левицька (переказ), Ю. Корецький тощо.

Найвідоміші твори

«Пригоди Тома Сойєра», «Янкі при дворі короля Артура», «Як я редагував сільсько-господарську газету», «Принц і злидар», «Приборкання велосипеда», «Пригоди Гекльберрі Фінна», «Простаки за кордоном».

Онлайн гра «Хлопчина Том відомий всім у світі...»

Якщо герої повісті Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра» стали для тебе друзями, якщо ти сміявся, мріяв, подорожував разом з ними, то ці випробування саме для тебе!

Згадуй цікаві моменти книги та цікаві моменти з біографії Марка Твена!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу