Як святкують Різдво у різних країнах: краєзнавчий етюд

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 04 січня 2021 15:14

rizdvo_belgЯскраво засвітила різдвяна зірка. Звуки знайомої мелодії тихо і радісно огортають всю планету Земля.

У душах людей засвітилася надія, віра і любов. А Бог своїм народженням щороку нагадує нам, що він про нас не забуває!

zvuki_rizdvo

Ніяке інше свято не здатне настільки об'єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей казковий день прийнято зустрічати у колі сім'ї. Усі християни світу святкують цей день, як одне з головних свят у році, тільки різняться дати святкування для православних християн і католиків. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.

Прикрашена ялинка, різдвяний вінок, ошатні свічки, різдвяний дзвіночок, подарунки, вітальні листівки, різдвяні мелодії та колядки – це невід'ємні атрибути Різдва в різних країнах світу. Проте кожна країна має свої традиції. Пропонуємо краєзнавчий етюд на тему святкування Різдва у різних країнах світу.

Христос народився! Славімо його! Чується в усіх куточках України, як тільки 6 січня з'являється перша зірка.

Святкування Різдва в інших країнах

Польща

polske_rizdvoЯкщо в інших країнах релігійна складова Різдва відійшла на задній план, у Польщі зберегли дух цього свята всепрощення і добра. Під час адвенту в кожному костелі встановлюють шопки, по-святковому оздоблюють храм, проводять передріздвяні меси. Головне богослужіння відбувається 24 грудня.

Саме у Польщі в іноземця є шанс потрапити на Вігілію – урочисту родинну вечерю на Святвечір: поляки слідкують, щоб у такий день ніхто з родичів, друзів і навіть випадкових знайомих не лишився сам. Перед тим як із появою першої зірки сісти за стіл, господар дому роздає усім облатки. Облатка - це тоненька пластиночка випеченого тіста, яку купують в костелах. На ній зображено Різдво.

Кожен має підійти по черзі до всіх присутніх, дозволити відламати шматочок своєї облатки і навпаки, відламати кусничок в іншого. При цьому треба сказати кілька добрих слів, обійняти людину та побажати їй щасливого Різдва. Ця традиція походить від переломлення хліба під час Тайної Вечері. Після завершення ритуалу можна доїсти свою облатку й сідати за стіл. Як і у нас, на Святвечір подають 12 пісних страв, серед яких обов'язково є борщ з вушками або грибна зупа, карп, оселедець, вареники, бігос або голубці, кутя, маковий рулет й імбирний пряник.

Різдво у Польщі - це дуже урочисте свято. Польща береже свої традиції, а діти з малих років ходять до костелу, щоб долучатися до релігії і пам'ятати, що Бог народився, щоб усі ми були щасливі, і щоб Різдво завжди ставало в нашій душі світлим святом.

«Wesolych Swiat Bozego Narodzenia», – звучить у Польщі у ніч з 24 на 25 грудня.

Чехія

pragaРіздвяні свята приходять до Чехії ще у четверту неділю перед Різдвом. Саме тоді розпочинається2020_21 Адвент, тобто різдвяний піст. Вулиці Чехії перетворюються у справжнісіньку зимову казку.

В Чехії традиційні різдвяні ярмарки, де навіть у холод можна зігратись запашним глінтвейном, поласувати ароматною випічкою, теплими їстівними каштанами. Прикупити неймовірно смачного імбирного печива.

На Святвечір у Чехії також прийнято подавати 12 страв. Обов'язковим елементом різдвяного столу є короп, картопляний салат та домашнє печиво. В цей день родина збирається за переглядом різдвяних казок. В особливому списку чехів фільм «Три горішки для Попелюшки».

У Чехії символом Різдва є встановлення вертепів. Кожна родина перед Різдвом робить свій віфлеємський вертеп, який називають «бетлем». Створення саморобних вертепів та походи на виставки вертепів усією родиною – це найпопулярніші різдвяні розваги.

Дуже цікава виставка вертепів з усіх країн світу знаходиться у Празі в монастирі Святого Немовляти. А у підніжжя замка Карлштейн знаходиться це один музей вертепів з унікальними експонатами. Карлштейнський королівський механічний вертеп – є найбільшим ляльковим віфлеємським вертепом у Європі. Він розташувався на площі близько 80 метрів квадратних. Фігурки вертепу від 40 до 70 сантиметрів. Під акомпанемент різдвяної музики чеський актор Властимил Бродський читає казку про народження святого немовляти. Відвідувачі приносять маленькому Ісусу подарунки.

На Святвечір 24 грудня дарунки в Чехії отримують усі – і діти, і дорослі. Доставляє їх, як не дивно, Єжишек, тобто Ісусик. Як це робить немовля – невідомо, адже його ніхто ніколи не бачить: варто на секунду вийти з дітьми з кімнати – і подарунки опиняються під різдвяною ялинкою.

Австрія

christbaum2Солодощами – шоколадками, марципанами, білочками та голубами з тіста – заведено прикрашати ялинки в Австрії. Використовують і звичайні прикраси, здебільшого червоні й золоті, і обов'язково – справжні свічки, які запалюють за спеціальним ритуалом.

Подарунки потрапляють під ялинку так само, як і у Чехії, – їх розносить Христос-дитятко, за списком, який діти написали напередодні й залишили на підвіконні. Щоб дітлахам легше було дочекатися Різдва, батьки купують для них адвент-календарі у вигляді будиночків чи паровозиків з 24-ма віконцями: щодня треба відкривати одне віконце, за яким у комірці лежить цукерка або маленька іграшка.

Німеччина

osvitlenja_rizdvjaneВажливішого свята як Святвечір в Німеччині не існує. Родина збирається разом в один із найважливіших християнських свят. Багато родин саме в цей день разом декорують різдвяну ялинку, вітають один одного зі святом, дарують подарунки та збираються за святковим столом, читають різдвяні історії, співають пісень. Традиційною різдвяною їжею є запечена гуска із кнедлями.

У справі різдвяного декорування осель німці перевершили всіх. Їхні будинки і подвір'я перетворюються на справжні виставки різдвяного декору й ілюмінації. На дверях вішають вінок, вікна оздоблюють фігурками та підвісками, скло розмальовують, на підвіконні запалюють різдвяну свічку – неодмінно «живу», не електричну. Надворі ставлять традиційну шопку, фігури оленів і зайців.

Віночок Адвента – це вінок з ялинкових гілок, в яких вплетено чотири свічки. Кожного Адвента запалюють одну свічку, а в Святвечір – всі чотири, що символізує світле свято Різдво Христове. Основними кольорами Адвенту під час прикрашання вінків, різдвяних базарів та домівок здавна є червоний (як символ крові Христа) та зелений (символ вірності вірян Христу і його вірності вірянам, символ надії).rizd_kalendar

Ще однієї найулюбленішою традиціє дітей є Adventskalender (Різдвяний календар) — це спеціальний календар, який показує час, що залишаєтьсядо Різдва. Різдвяний календар має 24 дні, його дарують діткам 1 грудня. Кожен день дитина відкриває один день, отримує маленький подарунок і рахує дні до одного із найважливіших християнських свят – Різдва.

Саме у Німеччині народилася традиція прикрашати ялинку на Різдво. У добу середньовіччя під дверима церков розігрували вистави на тему вигнання з раю, і роль вічнозеленого дерева виконувала ялинка, до гілок якої прив'язували червоні яблука. З часом ці вистави перекочували в оселі, згодом зникли – а ось ялинка лишилася. Німці прикрашають її пряниками й печивом у вигляді вершників, пташок, зірок, мережив. Під ялинкою залишає подарунки німецький Миколай – дідо Вайхнахтсман.

Бельгія

belgijaЯкі особливості святкового Різдвяного столу?

24 грудня ввечері всі збираються сім'єю для святкування Різдва. Кожен намагається гарно одягнутися і причепуритися.

Різдвяний стіл тут дещо інший ніж і Україні. Застілля розпочинається з аперативу з закусками! Потім всі сідають за стіл і мама подає «soup». По нашому це юшечка. Зазвичай це готується з зимових овочів. Потім стартер, і головна страва. Зазвичай подають дичину.

Також серед людей похилого віку існує традиція: в меню різдвяного сніданку обов'язково включають солодкий хліб у формі немовляти, який обов'язково повинні скуштувати всі члени сім'ї.

Під час адвенту бельгійці виставляють у своїх оселях фігурки Діви Марії, Йосифа, немовляти Ісуса та волхвів. Нерідко ці фігурки старовинні й передаються із покоління у покоління.

У багатьох регіонах Бельгії розігрують різдвяні вистави, а позаяк ця традиція походить з XVI століття, то і їхні учасники вбрані в костюми тієї доби.

Франція

rizd_franУ Франції різдвяні традиції менш чи більш осучаснилися. Найбільше уваги тут приділяється купівлі подарунків й оздобленню осель і вулиць ілюмінацією. Ялинки зазвичай прикрашають білими свічками та червоними стрічками, але слід пам'ятати, що саме Франція є батьківщиною ялинкових прикрас. Первісно ялинки прикрашали яблуками, аж поки у неврожайний 1858 рік склодуви Лотарінгії не додумалися замінити їх скляними кульками.

Фінляндія

finlandВажливим елементом Різдва для фінів є... сауна. Вони вірять, що саме там живе різдвяний ельф — захисник сім'ї, а відтак освітлюють сауну й кілька годин паряться у ній на Святвечір. У цей день заведено також відвідувати могили близьких, класти на них вінки та ялинові гілки й запалювати свічки – і коли темнішає, на засніженому кладовищі мерехтять тисячі вогників.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу