Презентація серії книг «Коти-вояки»

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 12 лютого 2021 15:46

koty_vo_zastavkaДві передостанні книги котячих пригод другого циклу «Нове пророцтво» - «Стожари» і «Сутінки» вже є у бібліотеці!

Приходьте! Котячі пригоди чекають на читачів від 9 до 99 років!

kot_vo_kn

"Коти-Вояки" - серія пригодницьких романів-фентезі для підлітків. У центрі сюжету - клани диких котів, які потрапляють у неймовірні пригоди, намагаючись захистити свою територію і своє життя.

Книги про котів-вояків займають провідні позиції в світових книжкових рейтингах, включені до списку 10 найкращих книг фентезі для молоді. Мають понад 30 000 000 читачів й фанів у всьому світі!

Оригінальна серія складається з майже 40 книг: 5 циклів по 6 романів кожний.

Українською коти «заговорили» 1 серпня 2016 року. 2020 року були переведені всі частини першого і другого циклу романів. Переклад серії зробили Катерина Дудка і Остап Українець. Родзинкою їх тексту є те, що для опису загального устрою котячих кланів Катерина Дудка і Остап Українець використали термінологію національної скаутської огранізації України "Пласт".

Чудове оформлення книги зробив Олег Панченко. 

Ерін Гантер – це спільний псевдонім для чотирьох письменниць: британок Кейт Кері та Черіт Болдрі, дитячої письменниці з Венесуели Тай Сазерленд та редактора Вікторії Холмс. Вони є кістяком «Ерін Гантер», однак над створенням деяких книг працювали й інші авторки.

Відео "Презентація серії книг "Коти-Вояки""


Про що ж книжки?

Цикл «Коти-вояки» розповідає про домашнього кота - кицюню Рудька (чи як зневажливо його називають кланонароджені – кицюні), який добровільно відмовився від затишного дому і ситого життя та приєднався до Громового клану. Доклавши чималих зусиль, Рудько, а точніше, вже Вогнелап, поволі здобуває прихильність інших котів, знаходить справжніх друзів і, звісно, розживається небезпечним, підступним і жорстоким ворогом.

Цьому герою судилося щось змінити в звичному для персонажів світі (не раз і не двічі врятувати власний клан, об'єднати ворогів для захисту від смертельної небезпеки, здійснити пророцтво Зореклану тощо). Тож наш рудий вояка дорослішає, мудрішає, вчиться брати на себе відповідальність не тільки за власні вчинки, а й за долю інших, вчиться чинити не так, як хочеться, а так, як потрібно.

Час іде, і новак Вогнелап стає відважним вояком, воєводою і навіть провідником, при цьому отримуючи нові імена. З іменами в персонажів книг особливі стосунки: річ в тім, що перехід з одного рівня на інший в ієрархії клану супроводжується його зміною. Тож дуже доречно видавці зобразили не лише карту котячого світу на форзаці книг, а й імена, статуси та кланову приналежність кожного персонажа. Це допомагає не заплутатися в тому, хто чий провідник чи вояк.

Коти-Вояки: пригоди тривають!

Секрет популярності "Котів-Вояків" у багатьох чинниках:

  • Це дитяча казка, фентезі, в якій коти розмовляють, а їхнім провідникам даровано дев'ять життів
  • Письменниці не приховують, що працюючи над «Котами-вояками», черпали натхнення у визнаних майстрів жанру: трійка друзів-новаків, яким долею судилося потрапляти в найрізноманітніші халепи, у перших книгах дуже нагадує славнозвісну трійку Роулінг, вороги і суперники, яких об'єднала боротьба проти сильнішого і смертельно небезпечного ворога, – дань Толкіену, ну а в забороненій любові, коли закохані належать до різних кланів, дуже важко не побачити сюжети Шекспіра.
  • Багато уваги авторки приділяють актуальній проблемі впливу людини на природу. Двоногі (так коти називають людей) забруднили річку, загинула риба і тепер коти Річкового клану голодують. Двоногі вирішили вирубати частину лісу і побудувати там свої гнізда (хати по-котячому), через що і місця для полювання, і самої здобичі стало менше. Двоногі хочуть побудувати нову дорогу, коти гинуть і травмуються під колесами автівок... В книгах можна знайти ще багато прикладів того, яку шкоду приносить бездумне ставлення до природи. І це хороший виховний посил, спрямований не тільки дітям.
  • У «Котах-Вояках» авторки «олюднюють» своїх героїв, вдало зображуючи страждання матері, яка віддала власних дітей, душевні переживання через відданість клану, який вимагає зректися кохання, пошуки межи між відданістю провіднику та відданістю клану, особливо якщо накази провідника наражають на небезпеку кожного. Саме через таке «олюднення» іноді читач забуває, що книга про котів, і ловить себе на думці, що всі перипетії відбуваються в світі людей. І це наближення – ще одна причина популярності серії не тільки серед дітей, але і серед дорослих теж.

Вас зацікавила ця серія книг? Приходьте у бібліотеку!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу