Прості речі продовжують життя: виховуємо правильні звички з дитинства

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 23 листопада 2021 13:43

2021_23_zastavrfЗдоровий спосіб життя — означає розумне використання свого життєвого потенціалу,

а також дотримання науково обґрунтованих рекомендацій. Виконання здорового способу життя уповільнює природний процес старіння, допомагає жити якісно, активно до глибокої старості. Що це за звички? Чи важко їх виховати у собі? Коли їх слід впроваджувати у власне життя? Відповідь у нас готова: прості, легко, із самого дитинства!

Є корисні звички, які ви робите щодня, але не бачите в них особливого сенсу. А вони є основними при підтримці здорового способу життя. Про них ми і говорили!

Читачі ознайомилися з книжками до теми за такими розділами: «Здоров'я і шкідливі звички», «Бути здоровим – це наука», «Чи бути здоровим вирішуєш ти?» Виставка була представлена науково-популярними книжками, енциклопедіями та художньою літературою.

Ці популярні дитячі книжки присвячені звичайним і водночас найзагадковішим темам – анатомії, фізіології та гігієні людини. До прикладу, у них знайдеться інформація про щеплення, про те, як вакцини борються з найстрашнішими хворобами: дифтерією, чумою, віспою, холерою.

Є розповіді про шкідливі та корисні звички: про найбільш звичну отруту, про чуму ХХ століття, про надмірну вагу, загартування тощо.

  • У вас вдома прибрано

Чистота — запорука здорового способу життя. Всім відомо, що мікроби і бактерії розвиваються там, де вологе прибирання проводиться вкрай рідко. Якщо ви звикли щодня провітрювати приміщення, хоча б раз на тиждень займаєтеся генеральним прибиранням, а вазони з квітами радують око, тоді ваше середовище проживання вважається здоровим.

  • У вас міцний сон

Сон грає величезну роль у підтриманні здорового способу життя. Якщо ви не досипаєте, то можете і не розраховувати на гарне самопочуття та приплив енергії.

Якщо ви дозволяєте собі засинати тоді, коли цього потребує організм, а прокидатися без будильника, тоді продовжуйте в тому ж дусі. Якщо у вас виникають труднощі із засинанням, тоді варто відкласти всі гаджети, провітрити перед сном кімнату і випити чай з м'ятою.

  • Не пропускаєте огляди лікаря

Якщо ви регулярно ходите до лікаря, то це означає, що виконано ще одну умову здорового способу життя. Ми знаємо, що ця процедура не завжди приємна і забирає багато часу, але ви точно будете знати про ваш загальний стан і на що потрібно звернути увагу.

  • Ви знаєте свою алкогольну норму (цей пункт, звичайно, стосується дорослих)

Якщо ви вмієте контролювати кількість випитого алкоголю, то вас можна привітати з наближенням до правильного способу життя. Один келих раз на тиждень вважається нормою. Загалом, якщо ви не прив'язуєте своє соціальне життя до алкоголю, не збільшуєте його кількість і не п'єте потай від інших, тоді не переймайтеся через випитий келих вина за вечерею.

  • Часто користуєтеся сонцезахисним кремом

Влітку цей засіб просто номер один у косметичці, і неважливо, у вас світла шкіра або смаглява. Сонячні промені не тільки погано впливають на стан шкіри, але і збільшують ризик розвитку меланоми - злоякісної пухлини. Якщо ви користуєтеся сонцезахисним кремом, то ви у відносній безпеці.

  • Ви постійно рухаєтеся

Багато людей впевнені, що здоровий спосіб життя полягає у відвідуванні тренажерного залу. Насправді, в русі — сила. Якщо ви часто переміщуєтеся містом пішки, то здоров'я у вас в кишені. Ходіть пішки до супермаркету, повертайтеся додому зі школи, з роботи - таким же чином і будете більш здоровими. Тим більше ВООЗ рекомендує не менше 150 хвилин аеробного навантаження на тиждень.

  • У вас немає проблем з тайм-менеджментом

Встигаєте зробити всі заплановані справи? Знаєте, як правильно скласти графік і список справ? Тоді ви вже ведете здоровий спосіб життя. Здоров'я полягає не тільки у фізичному стані, але і в психологічному. Тому гармонійно розподілений час між роботою чи навчанням, друзями і самим собою дає свої плоди.

  • У вашому раціоні різноманітна їжа

Настав час поговорити і про харчування. Ваша їжа кожен день різноманітна, ви вживаєте рибу, овочі і фрукти, періодично додаєте червоне м'ясо? Тоді ви виконуєте ще один пункт на шляху до правильного способу життя.

  • Без залежності від гаджетів

Безумовно, без гаджетів у сучасному світі було б важко. Але вони можуть бути для вас не тільки другом, а й ворогом. Екран, який світиться, стомлює очі, що вливає на їх здоров'я, а величезний потік інформації з Інтернету провокує поганий сон або безсоння. Якщо ви можете винести сміття без телефону і пообідати без планшета, це означає, що ви на правильному шляху.

  • Ви не палите

Паління — один з найлютіших ворогів здорового способу життя. Ми згодні, що кинути цю згубну звичку набагато важче, ніж прив'язатися до неї. Тож, якщо ви не палите або кинули, тоді вважайте це фундаментом, з якого починається здоровий спосіб життя.

Якщо в нашому списку ви знайшли хоча б два пункти, які постійно виконуєте, — наші вітання, ви стали на крок ближче до бажаного успіху!

Приходьте у бібліотеку! Книжки із серії про здоровий спосіб життя чекають на вас!

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу