Адвент-історії: Монастир Святого Немовляти

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 15 грудня 2020 16:12

isys_nemovljaМонастир Святого Немовляти знаходиться в Чехії у Празі.

Це римо-католицький храм, в який з'їжджаються віряни з усього світу, приходять, щоб помолитися Ісусу Христу. Унікальність Монастиря Святого Немовляти в тому, що Ісус Христос являється нам в образі дитини, а не розіп'ятим.

Історія храмуxram_nemovlja

Цей храм є першою будівлею в стилі бароко в Празі.

Костел побудували в 1611-1612 роках німецькі лютерани і присвятили його Святій Трійці. У 1624 році, після поразки Реформації, костел був переданий Фердинандом II ордену босих кармелітів, як винагорода за участь у перемозі імператорської армії в битві при Білій Горі. Кармеліти присвятили церкву Діві Марії Переможниці, зробили реконструкцію, а поблизу побудували монастир.

zram_nemovlja_2Головний вівтар, зроблений в 1716 році, у стилі раннього бароко характеризується чергуванням чорного і золота, його прикрашає нова статуя Мадонни. З 1628 року в костелі знаходиться головна реліквія храму - фігурка Празького немовляти Ісуса (Pražské Jezulátkо), відома в католицьких країнах як «Bambinо di Praga». Статуетку в Чехію в середині ХVІ століття привезла наречена одного пана. Пізніше вона подарувала статуетку своїй дочці в якості весільного подарунка, але в шлюбі народився син, а за традицією статуетка мала перейти тільки до дочки, тому і була подарована ордену кармелітів.

А після того, як монастир кілька разів обійшли лиха, про статуетку пішла слава, що вона оберігає від чуми, злодіїв, мародерства. Саме вона вберегла Прагу від чуми і згарищ під час Тридцятилітньої війни. Після розпуску монастиря за Ісусом-немовлям доглядали сестри з ордена англійських дів.

Протягом століть люди приходили до статуетки з проханнями про допомогу. Найбільше святиня шанується в Іспанії, Італії, країнах Латинської Америки та на Філіппінах. Фігурка Дитятка Ісуса навіть допомагала 400 років тому місіонерам об'єднати Філіппіни. Копію немовляти Ісуса принесли на острови, де йшла постійна боротьба, люди почали разом молитися, що допомогло об'єднанню.

Про статуетку

isys_nemov_2Знаменита воскова статуетка була зроблена в Іспанії в ХVІ столітті. Обличчя Святого Немовляти має дивовижний вираз, який неможливо повторити ні в одній копії. Празьке Немовля випромінює довіру та відкритість світу. Господь Ісус, коли був немовлям, часто зазнавав серйозних небезпек: його хотіли вбити, тому родині довелося скриватися. Проте його довіра земним батькам та Отцю Небесному була беззаперечною. Образ Празького Немовляти нагадує нам про те, що ми можемо звертатися з такою ж довірою до Господа, і він не залишить без відповіді наші молитви.

Висота статуетки становить 47 см. Вона зроблена з дерева, обтягнута полотном і покрита воском. Правою рукою маленький Ісус благословляє, у лівій тримає золоту кулю Всесвіту з хрестом, на грудях має великий хрест. Фігурка знаходиться на середньому вівтарі справа, створеному в 1776 році зі штучного мармуру. В 1741 році для статуетки ювеліром була виготовлена срібна коробочка.

У гардеробі Немовляти є дві корони і близько 70 суконь. За середньовічними традиціями восковуisys_nemov_4 ляльку одягають у красиві, розшиті та оздоблені багатими тканинами і камінням плаття. У храмі виділили спеціальну кімнату, де зберігаються всі костюми немовляти.

Традиція переодягання Ісуса-немовляти налічує вже кілька століть. З 1747 року цей обов'язок покладено на орден англійських дів. Одяг змінюють десять разів на рік залежно від приводу: на Великдень вони білі, в Білу неділю - червоні, в Адвент - фіолетові.

Найзнаменитіше плаття зелене з золотом було вишите власноруч Марією Терезією. У Немовляти є костюми з багатьох країн світу.

У 1996 році Немовляті було подароване плаття іспанським родом Манрике де Лара, яке було пошите зі старовинного одягу священиків. Всі ці наряди та інші предмети релігійного культу виставлені в невеличкому музеї.

26 вересня 2009 року Храм Діви Марії Переможної відвідав Папа Римський Бенедикт ХVI. Він приніс у дар для статуї Немовляти золоту корону та звернувся до вірян з промовою:

«Статуя Немовляти Ісуса приносить у наші домівки Боже благословення та любов. Кожна людина – це дитина Божа, завдяки Ньому ми відчуваємо себе братами та сестрами, ми висловлюємо один до одного взаємоповагу. Сучасному суспільству дуже важливо це усвідомити та всотати у себе. Тоді ми зрозуміємо, що цінність кожної людини полягає не в тому, що вона має, а в тому, ким вона є, адже кожна людина, незалежно від раси та культури, створена за образом та подобою Божою, та Божественний образ сяє в ній».

                        isys_6_1                                       isys_5                         

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу