Дітям про Тараса Шевченка

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 03 березня 2021 12:43

009_9_11«Він був сином мужика і став володарем в царстві Духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури...

Доля переслідувала його в житті, скільки лиш могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі в іржу... Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті — невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонах людських сердець все наново збуджуватимуть його твори», - писав про Тараса Шевченка Іван Франко.

Пропонуємо вам, наші любі читачі, художні твори про Тараса Шевченка. Вони допоможуть малечі ближче пізнати Кобзаря, уявити дитинство та юність Тараса, зрозуміти його вірші для дітей, спонукатимуть до читання та вивчення його творів.

Нехай книги про нашого Пророка, великого українця Тараса Григоровича Шевченка допоможуть вам вирости справжніми громадянами України.

"Шевченко від А до Я"

2021_3«Шевченко від А до Я» – продовження серії абеток-енциклопедій «Видавництва Старого Лева», у якій відомих діячів української культури показано з неочікуваного і дуже людяного боку. Це арт-бук для родинного читання, завдяки якому і діти, і дорослі дізнаються не лише біографію талановитого живописця, ґравера, прозаїка, драматурга, співака, актора, скульптора Тараса Шевченка, а полюблять його так, як можна любити друга.

Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це у новій абетці, текст до якої написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов. Проілюструвала видання Анастасія Стефурак.

Олександр Гаврош "Врятувати Тараса Шевченка. Музей пригод." Книга 2

2021_4Фантастична повість Олександра Гавроша «Врятувати Тараса Шевченка» є продовженням книжки «Музей пригод», яка вийшла друком у видавництві «Фоліо» 2018 року. Одного разу побачивши у Музеї Шевченка вже знайоме крісло-гойдалку — загадковий портал переміщення у часі, — директор Музею раритетів Роман Лук'янович Попадинець вирішує відправитися у ХІХ століття, щоб урятувати Тараса Григоровича від 10-річного заслання у казахські степи. Разом з ним вирушають у мандри часом син Попадинця Ясь та юна хранителька музейних фондів Яна Приймак. Героям доведеться пережити цілий калейдоскоп карколомних при-год — вони побувають у Києві ХІХ століття, познайомляться з Афанасьєвим, який згодом стане Афанасьєвим-Чужбинським, поспілкуються із самим Великим Кобзарем... А чи вдасться їм порятувати його, ви зможете дізнатися, прочитавши цю захопливу книжку з веселими малюнками.

Євген Білоусов "Тарасове перо"

2021_5Книга відомого українського письменника Євгена Білоусова – це перша вдала спроба намалювати образ Тараса Шевченка для молодших школярів, доступно й цікаво розповісти про його дитячі та юнацькі роки. Адресується дітям, батькам, учителям, усім шанувальникам Великого Кобзаря.

Книга вражає несподіваним оригінальним рішенням — тут казкові персонажі Чарівне Перо, Темна Хмара та інші. Вони живуть, розмовляють, сперечаються. І книга ця справді для дітей, її зрозуміють навіть наймолодші.

У Євгена Білоуса до поета особливе ставлення, він пам'ятає, як його батько, Василь Петрович Білоусов, військовий юрист, на 10-річчя подарував синові «Кобзар» — саме з нього й почалась його бібліотека. Цю книжку всі ці роки Євген Білоусов зберігає на почесному місці. «Захотілося написати самому про життя Тараса. Довго обдумував, розмірковував, аж поки не дійшов висновку, що це повинна бути повість-казка», - розповідає автор.

Дмитро Чуб "Живий Шевченко. Невигадані оповіді"

2021_6Шевченко, якого ми знаємо, дивиться на нас із численних п’єдесталів, барельєфів і портретів біля іконостасу. Образ - більш ніж знайомий. Натомість яким насправді був Тарас Шевченко у побуті, які мав смаки, уподобання, як проявляв свою кмітливість і дотепність, якими були його романтичні пригоди? Про це, а також - про Шевченка-поета і Шевченка-художника розповідає в цій книзі український письменник з Австралії Дмитро Нитченко (Чуб).

Степан Васильченко "В бур'янах"

2021_10У виданні вміщено твори класика української літератури на селянську, шкільну тематику; проникливі, реалістичні оповідки про дітей, новели-мініатюри із циклу «Крилаті слова» та перша частина незакінченої повісті «Широкий шлях» про дитинство та раннє змужніння Тараса Шевченка. Для широкого кола читачів.

«В бур'янах» - історія маленького хлопчика, у якого немає батьків. Вже сама назва книги дає певне розуміння, що життя цього сироти – далеко не мед. Головному герою Тарасу з самого дитинства приходиться терпіти страждання, панську сваволю, поневірятись у пошуках кращої долі. Йому дуже подобається навчатись, а ще - одна дівчина, але, знову ж таки, соціальний статус не дає йому жодного шансу на щастя. Переживаючи невимовний біль, хлопчик приймає найбільш жахливе рішення, яке тільки можна собі придумати – позбавитись життя... Сповнена суму повість (майже на реальних подіях), наче й дитяча, та заставляє задуматись над багатьма речами: як ми відносимося до батьків, друзів, чи не потребує хтось із оточуючих нашої підтримки, й узагалі – подумати, як зробити так, щоби ваша дитина ніколи не додумалась до такого, як маленький Тарас.

«Тарас Шевченко - дітям» 

009_9_11Книга у цікавій та доступній формі знайомить читачів з життям та творчістю генія українського народу – поета, художника, Т.Шевченка.

Відбір поезій зорієнтовано на розвиток естетичної свідомості дитини, формування її світогляду та здійснюється відповідно до вікової категорії.

Видання ілюстроване малюнками.

Сторінки з віршами є не білими, а коричнюватого кольору. Створюється враження, що тримаєш у руках старовинне видання.

Для школярів, учителів та батьків.

Тарас Шевченко "Дитячий Кобзар"

2021_1Дитячий кобзар – це не просто збірка найвідоміших віршів Тараса Шевченка, а художнє видання з яскравими ілюстраціями.

Видання тішить якісною поліграфією: цупкий папір витримає не одне прочитання, а шрифт балансує на межі між «зручним для читання» й «гарним на вигляд».

Текст і зображення сприймаються цілісно, а такі необхідні подекуди пояснення подано одразу коло вірша, що спрощує читання.

Не можна залишити без уваги і стильні ілюстрації Марини Михайлошиної: її незвичні, м'які лінії фігур і насичені, чисті кольори за стилем нагадують дитячі малюнки. В одному інтерв'ю художниця сказала, що відкрила для себе Шевченка вже в дорослому віці, незадовго до початку роботи над оформленням «Дитячого кобзаря», – маю надію, що завдяки її праці сучасні діти раніше зацікавляться постаттю видатного українця.

Картини Марини Михайлошиної підкреслять слова Великого Кобзаря та привернуть увагу як маленьких, так і великих читачів. Тут і українське село з біленими хатами, і козак, що збирається у довгу дорогу, і, звичайно, кобзар, що на кобзі грає та пісні про славетне минуле наспівує.

Тарас Шевченко "Кобзарик"

2021_8У цьому барвистому ошатному виданні вміщено поезії, уривки з поем та авторської біографії класика української літератури Тараса Шевченка, рекомендовані для вивчення й прочитання в початкових класах загальноосвітньої школи. Книга необхідна для учнів; може прислужитися учителям, батькам, педагогам дошкільних закладів, керівникам творчих угруповань та гуртків школярів.

Тарас Шевченко. Казки картинної галереї


Антін Лотоцький «Тарас чумакує» Аудіо книга


 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу